Звездния Рай на астрономията в Смолян - Планетариум и астрономическа обсерватория

     Планетариума има над 50 Звездните спектакли, които се излъчват ежегодно, представляват програми-приказки за най-малките деца, много учебни сеанси, обзорни и тематични за широката аудитория. За чужденците има превод на собствения им език.

Планетариума

 

      Наблюдават се редовно астрономични явления като: лунни и слънчеви затъмнения, съединения, пасажи, метеори, слънчева активност.

 

 Планетариума е сред 100-те национални туристически обекта, под номер 83.

  

“Сърцето” на Планетариума е кръглата звездна зала с куполообразен таван, диаметър 15 м и 150 места. В центъра и е разположен основният проектор — планетариум за космически полети, който създава изкуствено звездно небе, точно копие на истинското. Уредът позволява точното възпроизвеждане на движенията на небесната сфера, Слънцето, Луната и планетите в Слънчевата система, различни астрономически обекти и явления.

Прочети още: Планетариума

Прочети още: Планетариума

Обсерваторията на Рожен

Роженската Обсерватория - Космическите очи на България

 

     Роженската обсерватория е най-голямата астрономическа обсерватория на Балканите и въобще в този район на Югоизточна Европа.

 Google map или как най-лесно да посетим Роженската Обсерватория - астрономическа обсерватория

обсерваторията

 Националната астрономическа обсерватория „Рожен” е разположена на родопския връх Рожен, на 1750 м надморска височина, на около 25 км от гр. Смолян.

обсерваторията

Има посетителски център с 18-сантиметров демонстрационен телескоп, лекционна зала и музейна сбирка. Под купола на големия телескоп се провеждат беседи и демонстрации за индивидуални и организирани туристи. 

Вижте реда за посещения на туристи...           Прочети още: Обсерваторията на Рожен

Прочети още: Обсерваторията на Рожен

Каньона на водопадите

 

 каньона на водопадите

Екопътеката "Каньонът на водопадите" е уникално красива, с многобройни водопади, пресича резервата „Сосковчето”, където има много защитени животински и растителни видове.

каньона на водопадите

Местноста е от реолито-гранитни скали, невероятно издържливи на природните стихии. Маршрутът е шест километра и се изминава за 4 часа нормално ходене. Има изградени места за почивка. 

каньона на водопадите

 

Екопътеката "Каньонът на водопадите"

Пътеката се вие през гората като метални и живописни дървени мостчета прехвърлят Еленска река. Най-големият водопад се нарича "Орфей" и е висок 68 метра, като през пролетното пълноводие дебитът му е внушителен. Водопадите са над 64, но 5 са най-големи и внушителни.

Прочети още: Каньона на водопадите 

Прочети още: Каньона на водопадите

Момчилова крепост

Момчилова крепост

 

 момчилова крепост

    Момчилова крепост се намира на изхда на  гр. Смолян, минавайки през кв. Устово, по пътя за Мадан. Над  Подвис се вижда от пътя величествената крепост.

 

     момчилова крепост

     Но за да се стигне до крепоста се продължава по пътя, като свиваме на ляво в посока село Ряка, а малко по-нататък отново на ляво поемаме за село Градът. Като се стигне до подножието ще видите  приемният център. В него можете да разгледате фотоизложба посветена на историята на мястото и археологическите проучвания. От там по пътека се изкачвате до входната кула порта при северната стена на крепостта, които са най-добре запазени и частично реставрирани.

 

 панорамата от момчиловата крепост

ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Прочети още: Момчилова крепост

Хотела

retseptsia

Абсолютно нова сграда, стилна и обзаведена с вкус.
Стайте са модерно обзаведени, със самостоятелни санитарни възли, телевизия, безплатен безжичен интернет, парно отопление.

Къде сме?

карта на хотел панорамата

Къщата се намира в центъра на гр.Смолян, в съседство с Варненския Свободен Университет и много близо до основните културни забележителности като Историческия музей , Художествената галерия, Родопски драматичен театър, Планетариума, църквата Висарион Смолянски. Гугал карта...

top