Обсерваторията на Рожен

 

Роженската обсерватория е оборудвана с 4 телескопа. Тя осигурява наблюдения по широк клас астрономически и астрофизически задачи – от динамика и физика на тела от Слънчевата система, до извънгалактични изследвания: астероиди и комети, спектри на звезди от различни класове и видове променливост, звездни купове, близки и далечни галактики, квазари.

 

обсерваторията

 

РЕД ЗА ПОСЕЩЕНИЯ

В НАЦИОНАЛНАТА АСТРОНОМИЧЕСКА ОБСЕРВАТОРИЯ „РОЖЕН”

 

1. Посещенията се извършват всеки ден на групи от 6 до 25 човека, във времето от 10 до 16 часа целогодишно, с изключение на вторник.

•      Влизането става с придружител-лектор на всеки кръгъл час.

•      ВТОРНИК – ПОЧИВЕН ДЕН.

2. Изключения за часа на посещение се правят само след предварителна уговорка на групата със служител на НАО-Рожен, който я поема. (Групи с предварителни заявки имат предимство.)

3. Посещенията не включват наблюдения с телескоп!!!

4. Нощни посещения:

•      При подходящи метеорологични условия и предварителна заявка (поне от предходен ден) се предлагат нощни наблюдения с 30см телескоп за група от 4 или повече човека. (Не се препоръчва за деца под 7 години!)

Такси за посещения

Цени *

Възрастни

Ученици, студенти, пенсионери

Дневни посещения:

лекция под купола на 2м телескоп

5.00 лв.

2.00 лв.

Нощни наблюдения

с 30см телескоп

10.00 лв.

5.00 лв.

*   Посочените цени покриват себестойността на предлаганите услуги. Всяко дарение над тези цени се приема с благодарност и се влага за поддръжка инфраструктурата на Националната астрономическа обсерватория Рожен.

Забележка: Деца до 7 години, деца от домове за деца и юноши, кръжочници по астрономия от НАОП в страната и инвалиди посещават обсерваторията безплатно.

 

 

ЗА СПРАВКИ И ЗАЯВКИ:  

   тел./факс:     03095 / 8357 – централа

Хотела

retseptsia

Абсолютно нова сграда, стилна и обзаведена с вкус.
Стайте са модерно обзаведени, със самостоятелни санитарни възли, телевизия, безплатен безжичен интернет, парно отопление.

Къде сме?

карта на хотел панорамата

Къщата се намира в центъра на гр.Смолян, в съседство с Варненския Свободен Университет и много близо до основните културни забележителности като Историческия музей , Художествената галерия, Родопски драматичен театър, Планетариума, църквата Висарион Смолянски. Гугал карта...

top